Kalligrafie

We stellen graag onze lesgevers kalligrafie aan u voor:

Linda Truyers

Het moet ongeveer 1985 geweest zijn toen ik de mijn eerste cursus kalligrafie volgde. In die tijd was het leren van de basisalfabetten het eerste en vaak ook hoge goed en daar ben ik blij om gezien het een erg stevig fundament gelegd heeft voor al de lettervariaties die later geleerd werden en door mezelf ontworpen.

Ondertussen probeer ik mijn passie voor letters al meer dan 25 jaar door te geven aan mijn cursisten: basisalfabetten, variaties en creatief werken met letters staan geprogrammeerd. Ik ontwerp wenskaarten, groter letterwerk op allerlei materiaal: op papier, op steen, in keramiek, in metaal. Kalligrafie is volgens mij dé manier om aan een letter, een woord, een tekst of een mooi gedicht een krachtig visueel beeld te geven.

Wie kalligrafeert, is één met pen, inkt, letters en papier. Al het andere staat even stil en op de achtergrond.

Linda geeft reeds jaren kalligrafieles in ’t Letterhuis op maandagavond en dinsdagvoormiddag aan beginners en gevorderden.


Al tijdens mijn middelbare studies leerde ik omgaan met het constructieve en het sierlijke van “Letters“. Ik had toen al mijn eerste kennismaking met kalligrafie.

In 1982 studeerde ik af als grafisch vormgever. Letters waren steeds een belangrijk onderdeel in het creatieve aspect, deze konden bijdragen om het juiste karakter of de gepaste uitstraling te geven aan een beeld.

In 1983 werkte ik een jaar in een lichtreclamebedrijf als grafisch ontwerper. Toen ik dan een aanbieding kreeg om in het onderwijs te stappen, in de grafische afdeling, nam ik deze uitdaging met beide handen aan. Dit gaf me de kans om de studenten wegwijs te maken in de creatieve en grafische wereld.

In 1987 startte ik dan samen met een collega het reclamebureau “PuntKomma“. Na bijna 20 jaar art-work was het in 2005 tijd voor een nieuwe uitdaging, meer letters… eigen letters… eigen creaties… Kalligrafie kwam vanaf dan op de eerste plaats, “De kunst van het schoonschrijven“… vanaf dan een droom die werkelijkheid werd!

Het is een mooie en creatieve uitdaging die steeds naar meer proefde en ik zodoende ook al meedeed met een aantal tentoonstellingen en ook meerdere keren geselecteerd werd voor de Internationale Grote Prijs Kalligrafie in Westerlo. Kleuren, mooie en sierlijke letters staan nu dagelijks op het menu. Kalligrafie is een passie geworden en zou het niet meer kunnen wegdenken…

Sinds een paar jaar kijk ik er naar uit om deze ’passie’ door te geven aan al wie ook gebeten wil worden door deze “lettermicrobe“!

André Ooms begeleidt stap voor stap beginners in hun eerste ervaringen met lettervormen, inkt en pen op woensdagavond van 19.30 tot 22u.

André Ooms (1960)


De cursussen starten steeds in september. Momenteel zijn ze volzet, maar indien u interesse heeft,

we contacteren u als er plaats is Dank Voor uw interesse.